KREATIV KLAVIR 2016

V začetku julija je  v organizaciji Kulturnega društva Ars Magna in s podporo vodstva Glasbene šole Koper potekala že 4. poletna šola ustvarjalnega izražanja za mlade pianiste KREATIVKLAVIR,  katere se je udeležilo 15 nadobudnežev iz Ljubljane, Ajdovščine, Nove Gorice, Trebnja, Kopra, Izole, Pirana, Umaga, Buj in Trsta. Idejna snovalka osemdnevne poletne šole prof. Valentina Češnjevar je tudi to leto poskrbela za pester nabor zanimivih vsebin: poleg tradicionalnih individualnih ur klavirja, ki jih je poleg avtorice šole vodila tudi uveljavljena pedagoginja in pianistka prof. Aleksandra Češnjevar Glavina so bili udeleženci vsakodnevno deležni različnih ustvarjalnih delavnic.

Dan se je začel z jutranjimi vajami za zbranost in razgibavanje izvajalskega aparata:

 
Na individualnih urah so otroci poglabljali svoje znanje na področju zvočne estetike, stila, tehnike igranja klavirja in interpretacije:


Glasbene igrice so tokrat bile posvečene razvijanju ritmične natančnosti:


Novost letošnje poletne šole je predstavljala delavnica muzicikliranja - amalgam med muziciranjem in recikliranjem, v kateri so otroci iz že uporabljenih plastičnih, kartonastih in kovinskih embalaž izdelovali različne ritmične instrumente: deževne palice, ropotuljice, šejkerje, tamburine in bobenčke ter kastanjete.

Na delavnici improviziranja smo se pogovarjali o različnih čustvih in značajih, ki jih lahko izrazimo skozi glasbo. Sestavili smo seznam: sreča, žalost, strah, domotožje, ljubosumje, ljubezen, razigranost, otožnost....Poiskali smo barve, ki vstrezajo temu čustvu/značaju in ga naslikali:Nato smo za vsak značaj poiskali značilna sredstva, s pomočjo katerih ga najboljše "ozvočimo". Potem smo se podali v neznano - poskušali smo poiskati zvočno preobleko za vsak izbran značaj skozi improviziranje. Vse smo posneli in nastal je ta filmček:


Da gre za specifično obliko pianistične poletne šole, kjer se poleg poglabljanja v interpretativno specifiko klavirske literature otrokom ponuja večplastnen in širokopotezen vpogled v glasbeno umetnost nasploh priča tudi dejstvo, da je KREATIVKLAVIR vsako leto tudi tematsko profiliran. Rdeča nit, ki je s svojimi zanimivimi vsebinami zaznamovala vse letošnje delavnice je bila glasba XX stoletja.  
Vsako leto, po zbiranju prijav za poletno šolo, vsem udeležencem pošljem note enega klavirskega cikla. Letos smo se poglobili v bogat in zanimiv zvočni svet ruske skladateljice Sofije Gubajduline - cikel otroških skladb Glasbene igrače. Gre za nabor 14 kratkih skladb, kjer se skozi živopisne naslove (Detelj, Vrtiljak, Sinička, Odmev, Snežne sani, ...) otroci srečujejo s sodobnimi interpretativnimi sredstvi - poliritmija, bitonalnost, klavirski alikvoti, klasterji, serijalna tehnika, kvartno-sekundne harmonije...V želji, da otrokom približam čudovit svet glasbe XX stoletja sem tudi vse ostale delavnice tematsko povezala. Pri poslušanju glasbe so otroci so imeli priložnost odkrivati glasbo enega od velikanov prejšnjega stoletja (Ravela, Debussija, Prokofjeva, Saint-Saensa, Stravinskega) skozi njim prilagojena predavanja, pri glasbenih risankah so se sprostili z izvrstno avtorsko glasbo S. Gubajduline napisano za risanko Mowgli (po Kiplingu) in koreografsko zelo inspirativno delo J. Killiana - Čudežni predmeti, v kateri so prisluhnili Ravelovi otroški operi. Na delavnicah improviziranja smo obravnavali različna čustva, ki jih lahko z glasbo izrazimo, poiskali klavirska zvočna sredstva za njihovo ozvočenje ter jih tudi naslikali. Improvizacije smo nato posneli, povezali z nastalimi slikami v zanimiv filmček in z njim presenetili občinstvo na zaključnem nastopu. Centralni del našega ukvarjanja z glasbo XX stoletja je predstavljalo oblikovanje interpretacij skladb S. Gubajduline, kjer sva prof. A. Češnjevar Glavina in jaz vsakodnevno pomagale mladim izvajalcem pri učenju in obvladovanju sodobnih klavirskih sredstev, „brušenju zvoka“ in  iskanju zanimivejšega klavirskega izraza. Tudi tu se nismo ustavili le pri glasbi, ker so zanimivi naslovi kar klicali po barvni preobleki.“ - pojasnjuje mentorica Valentina Češnjevar.


Mladi pianisti so  svoje delo predstavili občinstvu na zaključnem nastopu poletne šole v soboto, 9. julija 2016, kjer je pester program v Koncertni dvorani Gš Koper občinstvu ponudil vsestransko umetniško doživetje. Ravelov Bolero je bil priložnost, da občinstvo prisluhne številnim ritmičnim instrumentom, nastalim pod spretnimi prsti mladih izvajalcev. Sledil je zvočno in vizualno zaokrožen cikel Glasbene igrače, kjer so poslušalci občudovali sodobne interpretacije ter obenem uživali s slikah nastalih na podlagi skladb S. Gubajduline.
V interdisciplinarno zasnovanem naslednjem segmentu, kjer so se mladi pianisti predstavili kot improvizatorji in likovni umetniki, so se zvoki klavirja prepletali z abstraktnimi barvnimi oblikami v za to priložnost nastalemu filmu. Za zaključek pa so se mladi pianisti predstavili kot izvajalci uveljavljene pianistične literature in pokazali sadove osemdnevnega poglabljanja na področju zvočne estetike, stila, tehnike igranja klavirja in interpretacije. Da je kljub vsebinsko zahtevnemu urniku in napornemu delu vse skupaj potekalo skozi igro in zabavo, pričajo izjave otrok, ki so bili „žalostni, da se je tako hitro zaključilo“, ki „želijo vaditi še naprej, kljub počitnicam“ in ki „komaj čakajo, da naslednje leto ponovno pridejo na KREATIVKLAVIR“. Namen poletne šole je s tem več kot izpolnjen - otroci so odšli domov s še večjo ljubeznijo do glasbe, z razširjenimi obzorji, motivirani za samostojno delo in raziskovanje.

KREATIVKLAVIR 2016 - ODMEVI 

Še enkrat bi se vam rad zahvalil za brezhibno organizirano poletno šolo. V organizacijo ste vložili res veliko truda in dela. Rezultati vašega dela pa so bili vidni tudi na čudovitem zaključnem nastopu. Najini hčerki ste še dodatno vzpodbudili veselje do glasbe. Odkrili ste ji svet glasbe, ki ga otroci običajno ne odkrivajo pri urah teorije in klavirja. Ona se že veseli naslednjega leta in ponovnega snidenja z vami in novimi prijateljicami, ki jih je spoznala."
- - - - - - - - - - - -  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -  - - - - - - - - - -

"Izredno prijetno je bilo poslušati in uživati v glasbeno-likovnih izdelkih naših otrok, ki ste jih soustvarjali z vašo     sestro. Iskrene čestitke obema in velika hvala za vajin trud!"
 - - - - - - - - - - - -  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -  - - - - - - - - - - - -
"Še enkrat čestitam za zelo uspešno šolo klavirja, najina hčerka je bila kot vedno navdušena. Izredno je uživala. " 
 - - - - - - - - - - - -  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -  - - - - - - - - - - - -
"Tudi letošnji KREATIVKLAVIR je prinesel veliko lepega, ustvarjalnega in poučnega. Čestitam za vsestransko in kvalitetno poletno šolo! Najina hčerka je bila zelo zadovoljna." 

E-PRIJAVA

 

"Glasba je lirična pajčevina med srcem in možgani" - M. Krleža