KREATIV KLAVIR 2014Druga poletna šola ustvarjalnega izražanja za mlade pianiste KREATIVKLAVIR je potekala v prostorih glasbene šole Koper od 28. 6. do 5. 7. 2014. Udeležilo se je 12 otrok: 4 iz Kopra, 2 iz Pirana, 1 iz Gorice, 1 iz Ljubljane, 2 iz Slovenske Bistrice in 2 deklice iz Hrvaške. Program poletne šole je tudi to leto bil zasnovan kot bogat nabor zanimivih delavnic: individualne ure klavirja, improviziranje na klavirju, pripovedovanje zgodb, poslušanje glasbene literature, risanje form v povezavi z melodijami, glasbene igrice, risanje na platno,skozi katere se je otroke spodbujalo k spontanemu umetniškemu izražanju.
 
Vsak dan so otroci najprej imeli jutranje prebujanje – vaje za ogrevanje in masažo izvajalskega aparata. Dopoldan je bil namenjen individualnim uram klavirja, ki jih je vodila prof. Valentina Češnjevar, vadenju klavirske literature in glasbenim igricam, ki jih je vodila prof. Suzana Čopi Stanišič.
Po kosilu so otroci imeli najprej delavnico poslušanja klavirske literature, kje so spoznavali nove skladbe in sledili pripravaljenemu notnemu materijalu ter se pogovarjali o načinu skladanja pri različnih skladateljih.
Sledile so delavnice improviziranja, ki so se tematsko navezovale na pravkar poslušane skladbe. Vsak dan smo v okvirju delavnic obravnavali različne teme (letni časi v klavirski literaturi in improvizaciji, živali v glasbi, pravljične osebe, glasbene igrače...). Po delavnici improviziranja so sledile še delavnice učenja hitraga branja (primavista igranje) oziroma vsak drug dan tudi risanje na platno.
 V okviru časa, ki so ga preživeli s prof. Suzano Čopi Stanišič so mladi pianisti s pomočjo posebnih pripovedovalskih kart ustvarjali svoje zgodbe in je vsak za izbrano skladbo iz svojega repertoarja napisal po eno zgodbo, na delavnici slikanja, pa je to zgodbo tudi naslikal na platno.
 
Mladi pianisti so  svoje delo predstavili občinstvu na zaključnem nastopu poletne šole v soboto 5. 7. 2014. V avli Glasbene šole so prisotne najprej presenetili z razstavo naslikanih slik, pester program v Koncerti dvorani pa je tokrat občinstvu ponudil vsestransko umetniško doživetje. Vsak otrok je na odru svojo zgodbo najprej prebral, potem je opisano skladbo zaigral na klavirju. Med igranjem smo lahko občudovali še njegovo sliko, projicirano na velikem platnu. Po zaključku individualnega predstavljanja so se otroci predstavili še skupinsko. Prof. Suzana Čopi je pripravila nabor glasbenih igric, s katerimi so se otroci predstavili skozi body percussion izvedbo, bobnjanje, ples in petje. 


 

E-PRIJAVA

 

"Glasba je lirična pajčevina med srcem in možgani" - M. Krleža