7. POLETNA ŠOLA KREATIVKLAVIR: 10. julij 2022 - 16. julij 2022, GŠ KOPER mentorici: Valentina Češnjevar, prof. in Aleksandra Češnjevar Glavina, prof.
/ Tue, 7 Jun, 2022     A+ | a-

Po dveh letih premora zaradi negotove epidemiološke situacije se poletna šola KREATIVKLAVIR vrača s svežo energijo in novim zagonom. KREATIVKLAVIR mladim pianistom ponuja vrsto zanimivih in ustvarjalnih vsebin skozi profesionalen in hkrati srčen pristop.

Po tem težkem obdobju, ko smo bili prisiljeni delati, se učiti in bivati v "mehurčkih" ter poučevati s pomočjo številnih aplikacij, smo vsi skupaj bogatejši za globoko zavedanje o pomenu živega kontakta z učencem, osebnnega pristopa, poslušanja glasbe v živo, o pomenu spodbudnih nasmehov in toplih besed ob odhodu na oder. Opažamo kako mladi hrepenijo po "stari normalnosti", po vseh oblikah druženja, pri katerih lahko izmenjujejo ideje, se učijo v sproščenem in spodbudnem okolju, ter tako gradijo svoje glasbene, osebne in socialne veščine.

Vprašanje ali naj se otrokom počitnice začnejo z zadnjim dnem šole in končajo s prvim septembrom, ali pa naj vključijo otroka v kakšno poletno  pa vendarle „umsko“ dejavnost  tudi letos pesti veliko število staršev. Če pa se že odločijo za poletno šolo, kakšna naj bi ta bila, da bi združevala tako učenje kot zabavo?
Morda prav poletna šola KREATIVKLAVIR. Dobro premišljena in zastavljena z občutkom za otroke in mladistnike.

Idejna vodja, ki je pred desetimi leti ustanovila KREATIVKLAVIR, je profesorica klavirja na GŠ Koper in na Gimnaziji Koper - Valentina Češnjevar. Od leta 2016 sodeluje s sestro  Aleksandro Češnjevar Glavina, prav tako profesorico klavirja v obeh omenjenih ustanovah. Razlog za poletno šolo je bila želja, da se bi otrokom ponudilo nekaj več vsebine, tesno povezane z ustvarjalnostjo nasploh in z glasbeno ustvarjalnostjo pri klavirju, ter s tem obogatilo „standardno“ obliko poučevanja pri poletnih šolah med dolgim poletjem  – izdelovanje solističnega repertoarja.

KAJ PONUJA KREATIVKLAVIR
Mladim glasbenikom ponuja priložnost, da ob druženju z vrstniki:
- obogatijo svoj notranji svet in okrepijo stik z lastno ustvarjalnostjo,
- doživijo različne oblike umetniškega izražanja,
- poglobijo svoje glasbeno znanje na različnih področjih (interpretacija, odnos do zvoka, tehnika, izraz, stil, glasbena literatura),
- raziskujejo glasbo skozi improvizacijo,
- izboljšajo svojo zbranost in samokontrolo.

KAKŠNA JE VSEBINA TAKŠNE ŠOLE?  V ČEM SE RAZLIKUJE OD PODOBNIH POLETNIH ŠOL?
Gre za edinstveno poletno šolo, ki udeležencem ponuja  nabor različnih, vsebinsko zelo pestrih dejavnosti (učne ure klavirja, delavnice komponiranja in izdelovanja inštumentov, likovne delavnice, muzikološka predavanja in dr.),  prilagojene starosti otrok.
Pri vsakdanjem JUTRANJEM PREBUJANJU se otroci prek psihofizičnih vaj za razgibavanje in koncentracijo pripravljajo na intenziven dan.
Sledijo individualne lekcije in vadenje po učilnicah.

Na delavnici SPOZNAVANJA GLASBENE  LITERATURE otroci najprej neposredno „zaužijejo“ glasbo določenega skladatelja prek njim najbližjega medija (risanke ali glasbene predstave) in ga nato dodatno spoznajo skozi polurno predavanje.
Izbrane risanke in gledališke predstave imajo še en tematski namen: odpreti domišljijo in otrokom ponuditi ideje za lastne skladateljske začetke. Na skupinski delavnici IMPROVIZACIJA in SKLADANJE, katero vodi znan primorski skladatelj Bojan Glavina, otroci s pomočjo skladateljevih napotkov in zlasti s svojo domišljijo poskušajo skladati lastne improvizacije - skladbe.

Rezultat delavnice MUZICIKLIRANJE  (recikliranje „odpadkov“ v glasbene instrumente in muziciranje) so šejkerji, ropotuljice, kastanjete, bobenčki, deževne palice, marakaši, ki jih otroci izdelajo iz praznih pločevink, pokrovov, lončkov, različnih semen…

Raznovrstnost kreativne šole kaže tudi delavnica SLIKANJA:

Na zaključnem nastopu so seveda glavne solistične izvedbe skladb, ki jih udeleženci šole izpopolnjujejo na individualnih lekcijah klavirja. Vsak aktivni udeleženc šole po zaključku dobi potrdilo o udeležbi. 


 
Prijavnico pošljite najpozneje do 20. junija 2022,
- po pošti: Valentina Češnjevar, Bernetičeva 18, 6000 Koper   prenos prijavnice:     
- ali po spletu
izpolnite elektronsko prijavo na strani

PROGRAM KREATIVKLAVIRJA
Poleg klasične oblike individualnih lekcij klavirja, ki bodo potekale vsak dan, bodo imeli udeleženci več različnih skupinskih delavnic:
  • jutranje prebujanje z vajami za zbranost,
  • spoznavanje klavirske literature,
  • slikanje na platno,
  • delavnica »muzicikliranja« (izdelave inštrumentov od recikliranih materialov)
  • glasbene igrice
  • delavnice komponiranja.
Program skupinskih delavnic se lahko spremeni oziroma prilagodi starosti udeležencev.
 
CENA DELAVNICE:
   260 € (300 € s kosilom)
 
Cena šolnine vključuje:
 - 4 individualne ure klavirja (45 min)
ter eno 30 minutno uro na dan nastopa,
 - vse skupinske kreativne delavnice in ves potreben material
 - sedemdnevno vodenje in organizacijo
 - dopoldanske in popoldanske malice
 - izvedbo zaključnega nastopa s podelitvijo diplom
 
NAČIN PLAČILA DELAVNICE
Kotizacijo lahko poravnate v dveh delih:
  • prvo polovico po prejemu odgovora o prijavi na vaš mail, najpozneje do 30. junija 2022,
  • drugo polovico pred začetkom poletne šole (ali ob prihodu 10. julija osebno) na račun:
KD ARSMAGNA, Sečovlje 42a, 6333 Sečovlje,
IBAN: SI56 6100 0001 3718 281,
s pripisom: KREATIVKLAVIR/ime in priimek udeleženca

PREDSTAVITEV UDELEŽENCEV
Mladi pianisti se bodo predstavili na zaključnem nastopu udeležencev poletne šole, ki bo v soboto, 16. 7.  2022 ob 18. uri v koncertni dvorani Glasbene šole Koper. Zaradi specifičnih oblik dela (individualne ure in skupinske delavnice) je število udeležencev omejeno. Udeležencem bodo na razpolago učilnice za vadenje (3 ure na dan). Priporočamo, da vsak udeleženec za delavnico poleg starih (že igranih) skladb prinese vsaj eno novo skladbo.

MOŽNOST BIVANJA
Bivanje si lahko priskrbite v Dijaškem domu Koper,
ki je le nekaj korakov oddaljen od glasbene šole Koper in v času počitnic deluje kot hostel.
Cena prenočišča v dvoposteljni sobi z zajtrkom znaša 20 €, polpenzion (zajtrk, večerja) pa stane 28 €.
Za vse dodatne informacije: www.ddkoper.si

 
Prijavnico pošljite najpozneje do 20. junija 2022,
- po pošti: Valentina Češnjevar, Bernetičeva 18, 6000 Koper   prenos prijavnice:      
- ali po spletu
izpolnite elektronsko prijavo na strani

Dodatne informacije:
e-mail: valentinacesnjevar@yahoo.com
e-stran: www.valentinacesnjevar.com
Starejše novice Domov Novejše novice

KREATIVKLAVIR

"Glasba je lirična pajčevina med srcem in možgani" - M. Krleža