MLADI PIANISTKI - AMBASADORKI SLOVENSKE GLASBE NA POLJSKEM
/ Sat, 25 May, 2019     A+ | a-
Med 19. in 23. majem 2019 smo učitelji in učenci GŠ Koper gostovali na Glasbeni šoli »Ignacij Paderewski« v Bialystoku na Poljskem (Zespołu Szkół Muzycznych im. Ignacego Paderewskiego w Białymstoku), ki pod eno streho združuje nižje in srednje glasbeno izobraževanje in ima približno 800 učencev, kar jo uvršča med večje glasbene šole na Poljskem. Gostovanja sta se udeležili tudi dve učenki iz razreda prof. Valentine Češnjevar - obe trenutno v zaključnem, osmem razredu klavirja Gš Koper.

Naši učenci so se predstavili na dveh skupnih koncertih. Prvi koncert je bil v ponedeljek 20. maja v dvorani glasbene šole, Na njem sta mladi pianistki izvedli tri stavka iz zanimive Pepelke - petostavčne suite za dva klavirja našega primorskega skladatelja Bojana Glavine. Izvedli sta drugi (Pepelka in dobra vila), tretji (Ples v grajski dvorani) in peti stavek (Srečen konec - veselje ob Pepelkini poroki).

           

V torek 21. maja je bil slavnostni zaključni koncert glasbene šole I. Paderewskega, ki ga  vsako leto priredijo v veliki dvorani Filharmonije Bialystok. Na njem sta se mladi pianistki briljantno predstavili kot suvereni, navdihnjeni in virtuozni izvajalki romantičnega repertoarja. Nastasja Češnjevar Ušumović je pred polno dvorano izvedla prvi stavek Griegove sonate v e molu, Jana Stanišić pa Briljantne variacije v B-duru F. Chopina. Obe sta poželi dolge aplavze.


Učitelji in učenci Glasbene šole Koper se redno udeležujemo mednarodnih gostovanj, kjer spoznavamo nove kulture, različne izobraževalne sisteme na področju glasbenega izobraževanja, odkrivamo novo notno literaturo, ter smo ob tem tudi ambasadorji naše, slovenske glasbene literature.

avtorici besedila Danijela Masliuk in V. Č.


 
Starejše novice Domov Novejše novice

KREATIVKLAVIR

"Glasba je lirična pajčevina med srcem in možgani" - M. Krleža