NASTASJA ČEŠNJEVAR UŠUMOVIĆ - PREJEMNICA ZLATEGA VIOLINSKEGA KLJUČA ZA LETO 2018
/ Tue, 1 Jan, 2019     A+ | a-
Češnjevar Ušumović Nastasja je že od zgodnjega otroštva intenzivno povezana z glasbo in klavirjem, ki je bil najprej njena igrača, potem pa tudi njen prijatelj na Gš Koper, kjer se že osmo leto uči v razredu profesorice Valentine Češnjevar. Do sedaj se je občinstvu predstavila na več kot stotih nastopih in je vedno navdušila z izrazito muzikalnostjo, sugestivnim izražanjem ter zrelostjo svojih interpretacij. Od leta 2016 je vpisana tudi v poseben razred mladih pianistov, ki ga na Glasbeni matici v Trstu vodi prof. Sijavush Gadžijev. 

Kljub rosnim letom za seboj ima sedemnajst prvih nagrad z mednarodnih (Zlatko Grgošević/Zagreb, Paolo Spincich/Trst, Antonio Salieri/Legnago, Giuseppe Tartini/Piran, Giuliano Pecar/Goriza, Jurica Murai/Varaždin), državnih (Nova Gorica in Kranj) ter regijskih (Postojna, Idrija, Koper, Sežana) tekmovanj. Prvi samostojni koncert je imela pri devetih letih, ko je izvedla glasbeno pravljico „Mala morska deklica“ - 17 skladbic, povezanih v zgodbo, ki jo je sama napisala. Za svojo skladbo „Kozmična suita“ je dobila posebno nagrado na tekmovanju v Piranu leta 2013, na Bienalu sodobne glasbe pa je naslednjega leta predstavila noviteto ameriškega skladatelja Stuarda Daimonda. Dve leti je v razredu profesorja Aleša Groska igrala klarinet. Svoje tekmovalne programe redno snema za Radio Koper.
 
Poleg zlate plakete na državnem tekmovanju v kategorji klavir solo (leta 2016) ter prav tako zlate plakete na državnem tekmovanju v kategorji klavirski duo (leta 2017) v izredne dosežke štejejo osvojitev pokala Nives Caetano Buzzai (kot absolutna zmagovalka celotnega pianističnega tekmovanja v Trstu leta 2014) in nagrada Enfant Prodige "Laura Palmieri" (kot najbolj obetavna pianistka celotnega tekmovanja v Legnagu leta 2015). Leta 2016 si je med 37-imi tekmovalci iz 19-ih držav priigrala naziv laureta na dvoetapnem uglednem tekmovanju „Merci, Maestro!“ v Bruslju. Istega leta se je s svojo izvedbo Chopinovega Impromptuja v As-duru predstavila na zgoščenki Zlati pianisti. Med pomembnejše nastope vsekakor sodi nastop s Simfoničnim orkestrom »Vladimir Lovec« Glasbene šole Koper in Gimnazije Koper pod taktirko dirigenta Igorja Kureta, januarja 2017, ko se je občinstvu predstavila s prvim stavkom Beethovnovega prvega klavirskega koncerta.
Svoje znanje rada bogati na klavirskih seminarjih priznanih klavirskih pedagogov (Siavush Gadžijev, Ruben Dalibaltayan, Isabella lo Porto, Maria Szèkely, Zuzana Niederdorfer, Markus Schirmer). Poleg glasbe se intenzivno ukvarja tudi s pisanjem proze in poezije, v prostem času pa rada bere, hodi na igralsko skupino in namizni tenis, brska po telefonu ali se druži s prijatelji.
 
Draga Nastasja, vsak starš si želi, da bi v svojem otroku prepoznal skrite potencijale in mu jih pomagal razvijati. Otroci glasbenikov nekako naravno vstopijo v svet glasbe in mogoče se jim zdi samoumevno, da je glasba del njihovega vsakdana. Vendar otroci dozorevajo, obzorja se širijo in interesi spreminjajo. V teh osmih letih, ko si bila poleg hčere tudi moja učenka - sem spoznala izjemno izpovedno moč, ki jo imaš na odru. Občudovala sem tvojo radovednost in ustvarjalnost. Že od prvih nastopov me je vedno globoko ganila izraznost tvojega glasbenaga podajanja, energičnost in neposrednost v komuniciranju na odru. Te kvalitete te spremljajo še danes, ko tvoj zvok dobija dodatno zrelost in globino. Čeprav sva u razredu funkcionirali kot učiteljica in učenka, na odru sem te vedno doživljala kot samostojno umetnico z lastnimi darovi, ki sem jih samo spodbujala k cvetenju. Potreba po izražanju, bodisi s sliko, z zvokom ali besedo, je pri tebi zelo močna od zgodnjega otroštva.
Draga moja Nastasja, še naprej ti želim, da ostaneš tako ustvarjalna in da bogastvo svojega notranjega doživljenja z veseljem deliš z občinstvom, obenem pa te želim spomniti, da je na poti vsakega umetnika veliko odrekanja, žrtvovanja, vztrajnosti in zaupanja v notranje moči, veliko ponižnosti do tistih, čigar umetnine izvajaš, ter odgovornosti do tistih, ki te poslušajo. Naj te radost odkrivanja in ustvarjanja spremlja na tvoji poti.
 
Tvoja mama in tvoja učiteljica
Valentina Češnjevar, prof.

  Foto: Primožič, FPA

Nastasjini dosežki na tekmovanjih:
 
MEDNARODNO TEKMOVANJE PIANISTOV "Memorial Jurica Murai in Murai Grand Prix",
Varaždin, april 2018: 1. nagrada, 95,2 točk
 
REGIJSK0 TEKMOVANJE MLADIH GLASBENIKOV PRIMORSKE, Sežana, april 2018:
Zlato priznanje, 1. mesto, 98 točkposebna nagrada za najbolj perspektivnega tekmovalca
 
TEKMOVANJE MLADIH GLASBENIKOV REPUBLIKE SLOVENIJE, Kranj, marec 2017:
DUO N&N, (Nastasja Češnjevar Ušumović in Nina Rupnik):
Zlata plaketa, 95,67 točk, 2. nagrada,  posebna nagrada za izredno interpretacijo sodobne skladbe
 
REGIJSK0 TEKMOVANJE MLADIH GLASBENIKOV PRIMORSKE, Koper,  februar 2017:
DUO N&N, (Nastasja Češnjevar Ušumović in Nina Rupnik): Zlato priznanje, 96 točk
 
MEDNARODNO TEKMOVANJE "MERCI, MAESTRO!", Bruselj, april 2016:
Laureat - tretje mesto.  V  prvi etapi je nastopilo 37 tekmovalcev iz 19-ih držav. V finale se je uvrstilo 15 pianistov iz 12-ih držav. Žirija je razglasila le štiri laureate.
 
45. TEKMOVANJE MLADIH GLESBENIKOV REPUBLIKE SLOVENIJE, Nova Gorica, marec 2016:
Zlata plaketa, 2. nagrada, 97,00 točk

REGIJSK0 TEKMOVANJE MLADIH GLASBENIKOV PRIMORSKE, Nova Gorica,  februar 2016 :
Zlato priznanje, 1. mesto, 99 točknajvišje ocenjena tekmovalka celotnega pianističnega tekmovanja
 
6. MEDNARODNO TEKMOVANJE GIOVANI MUSICISTI "Antonio Salieri ", Legnago, april 2015:
Absolutna 1. nagrada, 1. mesto, 98 točk, posebna nagrada: »Enfant prodige Laura Palmieri" za najobetavnejšo tekmovalko izmed 27-tih tekmovalcev iz 6 držav v kategorijah Junior, A, B in C.
 
PRIMORSKO TEKMOVANJE MLADIH PIANISTOV, Nova Gorica, april 2015:
Zlato priznanje, 1. mesto, 99 točk, posebna nagrada za najbolj obetavno tekmovalko 1. a kategorije.
 
 10. MEDNARODNO GLASBENO TEKMOVANJE »Ars Nova« Trst,  december 2014:
 Absoltna prva nagrada, 1. mesto, 100 točk
 posebna nagrada za absolutnega zmagovalca celotnega pianističnega tekmovanja - pokal Nives Caetani Buzzai
 
8. MEDNARODNO TEKMOVANJE „Zlatko Grgošević“, Zagreb, maj 2014:
1.  nagrada, tretje mesto
 
MEDNARODNO TEKMOVANJE MLADIH VIOLINISTOV, PIANISTOV IN KOMORNIH SKUPIN “Tartini”, Piran, december 2013: Asolutna 1. nagrada, 1. mesto 100 točk,  
posebna nagrada za najobetavnejšega mladega solista, posebna nagrada za lastno, izvirno skladbo, posebna nagrada za izvedbo slovenske skladbe


13. MEDNARODNO TEKMOVANJE “Citta di Gorizia”, Gorica, november  2013:
Absolutna 1. nagrada, 1. mesto, 97 točk  
 
REGIJSKO TEKMOVANJE MLADIH PIANISTOV PRIMORSKE, Postojna, februar 2013
Zlato priznanje 1. mesto, 99 točk
 
4. MEDNARODNO TEKMOVANJE GIOVANI MUSICISTI "Antonio Salieri", Legnago, april 2013
Absolutna 1. nagrada, 1. mesto,  97 točk.
 
REGIJSKO TEKMOVANJE MLADIH PIANISTOV PRIMORSKE, Idrija, marec 2012,
Zlato priznanje, 1. mesto, 98, 33 točk
 
3. MEDNARODNO TEKMOVANJE GIOVANI MUSICISTI "Antonio Salieri", Legnago, april 2012:
Absolutna 1. nagrada, 1. mesto, 96 točk.
 
2. MEDNARODNO TEKMOVANJE GIOVANI MUSICISTI "Antonio Salieri", Legnago, april 2011:
Absolutna 1. nagrada, 1. mesto, 98 točk.
 
Starejše novice Domov Novejše novice

KREATIVKLAVIR

"Glasba je lirična pajčevina med srcem in možgani" - M. Krleža