Tretje mesto:
/ Mon, 24 Dec, 2018     A+ | a-


Nastasja Češnjevar Ušumović priigrala tretje mesto na mednarodnem tekmovanju"Merci, Maestro!" v Bruslju

V evropski prestolnici je od 16. do 17. aprila 2016 potekalo Mednarodno tekmovanje mladih pianistov Merci, Maestro!, na katerem si je učenka Glasbene šole Koper Nastasja Češnjevar Ušumović priigrala izjemno visoko uvrstitev (tretje mesto) in si pridobila naziv lavreata.

Tekmovanje v dveh etapah, ki ga prireja bruseljska glasbena šola Čajkovski, je certificirani član Alink-Argerich fundacije (AAF), kar pomeni da izpolnjuje njihove zahtevne pogoje glede kriterijev ocenjevanja in težavnostnih meril. V treh starostnih kategorijah (do 11, do 14 in do 19 let) se je prvi dan pomerilo več kot 100 pianistov iz 35 držav. Šest članska mednarodna komisija uveljavljenih profesorjev iz Belgije, Ukrajine, Rusije in Francije je v vsaki od kategorij izbrala finaliste, ki so nato tekmovanje nadaljevali v drugi etapi.

V kategoriji najmlajših se je od 37 pianistov iz 19 evropskih držav v finale poleg Nastasje uvrstilo še 14 tekmovalcev. Naslednji dan so se predstavili z novim programom in le štirje so si prislužili nagrade. Koprčanka se je v prvi etapi predstavila s skladbami Mozarta in Liszta, v finalu pa je igrala Bacha, Chopina in Berkoviča.

Najnovejši bruseljski uspeh je njena že štirinajsta nagrada pod mentorstvom profesorice Valentine Češnjevar.

Žirija je za njeno predstavitev na zaključnem gala koncertu izbrala Chopinov Impromptu v As-duru ter pohvalila njeno izvirno muzikalnost in sugestivnost interpretacij.

Starejše novice Domov Novejše novice

KREATIVKLAVIR

"Glasba je lirična pajčevina med srcem in možgani" - M. Krleža