LARISA ROJNIĆ FINALISTKA MEDNARODNE PIANISTIČNE AKADEMIJE V NEMČIJI
/ Mon, 24 Dec, 2018     A+ | a-
Dijakinja 3 letnika umetniškega oddelka Gimnazije Koper - Larisa Rojnić - finalistka Mednarodnega tekmovanja, ki je potekalo v okviru pianistične Akademije - Pianale v Nemčiji

U nemški zvezni državi Hessen, v mestu Fulda, je že enajstič potekala mednarodna pianistična akademija Pianale, originalen amalgam Masterclass pianističnega izobraževanja, vsakodnevega tečaja nemščine, koncertiranja in tekmovanja. Pianale je 2007. godine ustanovila proslavljena nemška pianistka in pedagoginja Uta Weland. Ugled tekmovanja potrjuje članstvo Pianala v europski mreži EMCY, kot tudi v Fondaciji Alink-Argerich. Na tej poletni akademiji sodelujejo mladi pianisti (stari med 14 in 29 let), profesorji pa so jim svetovno uveljavljeni pedagogi. Poleg pouka inštrumenta in jezika udeleženci obiščejo različne edukativne ustanove, kjer imajo javne nastope.

Dejstvo, da je dijakinja umetniškega oddelka Gimnazije Larisa Rojnić, iz razreda prof. Valentine Češnjevar sprejeta na tovrstno Akademijo je že velik uspeh. Njena profesorja na Pianalu sta bila William Fong (Royal Academy of London) in Zuzana Niederdorfer (Kunstuniversität Graz).

O renomeju Akademije Pianale priča tudi dejstvo, da trinajst prijavljenih mladih pianistov prihaja z vseh koncev sveta (iz Kitajske, Japana, Anglije, Litve, Singapurja, Austrije, Španije, Nemčije, Slovenije ter Hrvaške). V okviru Akademije je potekalo tudi tekmovanje (kategorija Pianale Junior - do 18 let), kjer je med trinaestimi tekmovalci izabrano štiri za finalni, zaključni koncert: Yumeka Nakagawa (Japan), Bradley Ng (Singapur), Madita Heigel (Njemačka) in Larisa Rojnić.

Vstop v finale je pomenil tudi denarno nagrado - vrnitev celotne kotizacije. Nagrado žirije je dobila japonska pijanistka Nakagawa, medtem ko si je Larisa s svojo izvedbo priigrala nagrado združenja Soroptimist International Club Fulda, organizacije, ki podpira ustvarjalnost žensk na različnih kulturnih in znanstvenih področjih. SI Club Fulda bo naslednjega leta (2018) organiziral Larisi Rojnić samostojni koncert v Nemčiji.



Starejše novice Domov Novejše novice

KREATIVKLAVIR

"Glasba je lirična pajčevina med srcem in možgani" - M. Krleža