@
0

Besedilo originalno objavljeno na spletni strani Gimnazije Koper

Mlada pianistka Larisa Rojnić, dijakinja drugega letnika koprske gimnazije programa Umetniška gimnazija (glasbena smer), si je na 11. Mednarodnem tekmovanju Ars Nova v Trstu priigrala v svoji kategoriji absolutno prvo nagrado.

V Trstu je minuli teden, od 8. do 11. decembra, v organizaciji Akademije Ars Nova potekalo 11. Mednarodno tekmovanje Paolo Spincich za mlade glasbenike od 8 do 18 let. Komorne skupine in mladi pianisti ter violončelisti iz Italije, Slovenije, Hrvaške, Srbije, Francije, Poljske, Češke, Avstrije in celo iz Vietnama so tekmovali v treh starostnih kategorijah. Umetniški vodja tekmovanja je bil ugledni italijanski pianist, skladatelj in pedagog Matteo Fanni Canelles.

V B-kategoriji discipline klavir (od 12. do 15. leta starosti) se je pomerilo devet nadarjenih pianistov. Larisa Rojnić iz Buj je pod mentorskih vodstvom profesorice klavirja Valentine Češnjevar zablestela v svoji kategoriji in si s suverenim in navdušujočim nastopom priigrala absolutno prvo nagrado (primo premio assoluto) z 98 točkami. Poleg pokala, medalje in diplome za prvo mesto je Larisa prejela tudi posebno nagrado za izvajanje skladbe M. F. Canellesa. Svojo vizijo zahtevne romantične klavirske sonate S. Bortkiewicza je predstavila tudi navdušenemu občinstvu na zaključnem slavnostnem nastopu prvonagrajencev 11. decembra v Trstu.

Larisa Rojnić si je prvo nagrado v svojoj kategoriji prislužila z izvajanjem Sonate u d-molu K. 1 Domenica Scarlattija; prvega stavka Sonate br. 2  u cis-molu op. 60 Sergeja Bortkiewicza; skladbe Sinfonia: Sa terra mea Mattea Fannia Canellesa, ter skladbe Kreganje Sergeja Prokofjeva iz baleta Pepelka.

http://www.gimnazija-koper.si/index.php?option=com_content&view=article&id=910%3Alarisa-rojnic&Itemid=102

0 Komentarjev

 

5. POLETNA ŠOLA USTVARJALNEGA IZRAŽANJA ZA MLADE PIANISTE

KREATIVKLAVIR

od 15. 7. do 22. 7. 2017
v prostorih Glasbene šole Koper


PRIJAVA / iscrizione : sSlovenska prijava Hrvatsko Italiano

E-PRIJAVA

 

"Glasba je lirična pajčevina med srcem in možgani" - M. Krleža